L’obra digital de Houda Bakkali arriba a Barcelona
Houda Bakkali presentarà el 2023 la seva sèrie “Dones i Art Digital” a 6 centres cívics de l’Ajuntament de Barcelona. Les mostres arrenquen l’11 de gener i es clausuraran el 30 de març coincidint amb el mes Mundial de la Dona. Els centres que acolliran l’obra són el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, Centre Cívic Can Castelló, Centre Cívic Can Verdaguer, Centre Cívic Font de la Guatlla, Centre Cívic JM Trias i Peitx i el Centre Cívic Can Clariana.
0Bakkali exposarà obres en què reivindica l’emancipació de la dona àrab i musulmana i ho farà mitjançant eines digitals. Cada centre cívic comptarà amb diversos llenços de la sèrie “Dones i Art Digital”, així com amb obres inèdites, un curtmetratge sobre les motivacions de l’obra, versions en realitat augmentada úniques i personalitzades on el públic podrà viure una experiència immersiva, veure com els llenços cobren vida i conèixer les motivacions del treball i la història de la protagonista a través de diferents apostes interactives i multimèdia. Totes les exposicions es complementaran amb una conferència taller sobre els usos de la realitat augmentada en entorns artístics.
“És una oportunitat excepcional per acostar la meva obra a la gent. Una manera de democratitzar l’art i de compartir les noves tecnologies als espais culturals públics de referència dels barris més emblemàtics de Barcelona. Aquest projecte suposa un gran repte que assumeixo amb molta il·lusió, ja que Barcelona és marca cultura mundial, és símbol d’innovació i de talent. Molt agraïda als Centres Cívics de l’Ajuntament de Barcelona pel seu afecte i respecte pel meu treball.”
Descarregar nota de premsa

Imatges de l’exposició a l’Ateneu Fort Pienc
Exposició oberta al públic fins el 18/02/2023
Imatges de l’exposició a Can Castelló
Exposició oberta al públic fins el 02/02/2023
Sobre l'obra
L’exposició “Mujeres y arte digital” reflecteix aquest binomi que ha marcat la carrera de l’artista Houda Bakkali. Un homenatge a la força, la bellesa i el poder femení, a través del color, de les flors, de les mirades i de les formes que rendeixen tribut a una visió optimista i esperançadora de la vida. Tot això, a través d’eines digitals en combinació amb tècnica mixta i realitat augmentada. La figura de la dona s’inspira en la mare de l’artista, dona àrab i musulmana que, durant tota la seva vida i des de l’anonimat, va reivindicar la llibertat i l’empoderament de la dona des d’un discurs carregat d’optimisme i normalització.
“La sèrie “Dones i art digital” cerca donar visibilitat a la dona àrab i musulmana i fer-ho a través d’una reflexió senzilla i optimista. Busca apoderar la seva figura i rescatar aquelles imatges de tantes dones que ja a les dècades dels 60 i 70 reivindicaven la llibertat i la igualtat al món àrab normalitzant el discurs.
En aquest projecte em dono suport al llegat que la meva mare em va deixar i en la seva història: dona, musulmana i mestra. Des de les aules, creava pedagogia mitjançant una visió crítica, però amable, centrada en la llibertat pels drets fonamentals de la dona. Moltes de les seves imatges ens traslladen a les platges de Tànger, on ella i les seves amigues vestien biquinis i passejaven en llibertat dibuixant un futur esperançador. El seu llegat: lluitar per ser les propietàries de la nostra pròpia vida i escriure la nostra pròpia història. Fent-ho sempre des de la normalització del discurs, creant les bases on l’involucionisme no hi tingui cabuda. Només podem avançar.”
Sobre la tècnica
L´obra de Houda Bakkali es caracteritza per l´ús d´eines digitals, especialment per l´ús de la realitat augmentada. El procés creatiu és complex i es basa en la combinació de fotografia, collage, il·lustració vectoritzada i acrílic.
Cada peça és única i compta amb una versió animada i en realitat augmentada 100% personalitat. L´ús de la realitat augmentada és un dels grans atractius de l´obra de Bakkali.
“Amb la tècnica de la realitat augmentada aconsegueixo que les obres cobrin vida, que canviïn i creixin al llarg del temps, que expliquin històries al públic a través d’elements multimèdia i interactius i que, fonamentalment, que facin viure una experiència única a lespectador que podrà formar part de lobra de manera immersiva i dinàmica. La tecnologia al servei de l’art em permet crear peces originals úniques que no queden encotillada en un llenç sinó que creixen i evolucionen en el temps i en l’espai tantes vegades com la imaginació dicti.”
Sobre l'artista
Houda Bakkali és una creativa visual guardonada amb seu a Espanya. És experta en art digital, realitat augmentada i experiències d’art immersiu.
Amb una llarga trajectòria com a creativa digital, l’any 2008 va publicar la seva primera sèrie digital anomenada “Africa sweet and Pop”. L’any 2018 la “Beautiful African Woman” la va projectar a l’escena internacional, guanyant prestigiosos premis com The New Talent Award al Festival International Artistes du Monde de Cannes, festival patrocinat per l’Ajuntament de Cannes.
Houda ha estat guardonat amb premis de l’American Illustration (Nova York), International Motion Award (Nova York), el New Talent Award al Festival Internacional Artists of the World de Canes, London International Creative, Paris Design Award, Creative Quarterly (Nou York), i per quatre cops el Graphis Silver Award (Nova York), entre altres distincions. Així mateix, ha estat seleccionada per l’aclamada revista TIME per al seu primer llançament NFT/Web3. Les seves obres acolorides es creen combinant il·lustració digital i tècnica mixta, així com gràfics en moviment i realitat augmentada. El seu art s’ha exposat arreu del món i les seves tècniques i procés creatiu han estat reconeguts per diferents revistes internacionals, institucions i espais emblemàtics com el Palazzo Bellevue, el Museu de les Flors i el Ajuntament de de Sanremo (Itàlia), l’emblemàtic Casinó di Sanremo (Itàlia), Espanya Cultura. a Nova York, Paradores Nacionales (Espanya), el Ajuntament de Madrid, Casa de Castella la Manxa a Madrid, Il·lustre Col·legi de Metges de Màlaga, Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, etc. El seu art s’ha exposat en fires internacionals d’art i esdeveniments privats a Biarritz. , París, Ginebra, Nova York, Mònaco, Barcelona, Madrid, etc. La seva primera obra NFT realitzada per a la revista TIME va ser exposada a Dreamverse, la primera exposició d’art web3 celebrada al món el novembre de 2021 a Nova York. Des del seu estudi La Bonita Digital, treballa per a diferents empreses i institucions, gestionant diferents projectes, tant de comunicació i màrqueting, com multimèdia i interactius, edTech, digitalització, tallers sobre bones tecnologies aplicades a l’art, i altres àrees, com la NFT, la web3, els metaversos, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada…, ha col·laborat amb l’Organització Iberoamericana per a la Ciència, l’Educació i la Cultura (OEI), desenvolupant un projecte sobre salut i comunicació que va ser reconegut amb el certificat WIS.
DESTACATS | PREMSA
…
Calendari d'exposicions 2023 | "Dones i art digital" | Houda Bakkali | Centre Cívics | Ajuntament de Barcelona
Centre Cívic Ateneu Fort Pienc
Plaça Fort Pienc, 4, 08013 Barcelona
Exposició: del 11/01/2023 al 18/02/2023
Inauguració i taller de realitat augmentada: 11/01/2023
Centre Cívic Can Castelló
Carrer de Castelló, 1, 08021 Barcelona
Exposició: del 16/01/2023 al 03/02/2023
Inauguració i taller de realitat augmentada: 16/01/2023 – 19h
Centre Cívic Can Verdaguer
Carrer de Piferrer, 94, 100, 08016 Barcelona
Exposició: 03/02/2023 al 20/02/2023
Inauguració i taller de realitat augmentada: 10/02/2023 – 19h
Centre Cívic Font de la Guatlla
Carrer del Rabí Rubèn, 22, 08004 Barcelona
Exposició: 03/02/2023 al 28/02/2023
Clausura i taller de realitat augmentada: 28/02/2023 – 18h
Centre Cívic JM Trias i Peitx
Carrer de la Riera Blanca, 1, 3, 08028 Barcelona
Exposició: 03/03/2023 al 30/03/2023
Inauguració i taller de realitat augmentada: 03/03/2023 – 19h
Centre Cívic Can Clariana
C/ de Felip II, 222, 08027 Barcelona
Exposició: 06/03/2023 al 28/03/2023
Inauguració i taller de realitat augmentada: 09/03/2023 – 19:30 h